Glutenfri Brunsviger

image

Jeg har længe lovet opskriften på glutenfri brunsviger til en sød Fynbo. Nu fik jeg den bagt her forleden, men nåede ikke at lave kagecreme, så billederne er ikke af ægte Fynsk brunsviger. I en ægte Fynsk brunsviger er der nemlig et lag kagecreme under remoncen som gør den ekstra lækker, men den er også helt fin uden kagecreme. Grundopskriften er den samme som til min kringle, og der kan også komme nogle gode fødselsdagsboller ud af dejen.

Jeg bruger altid økologisk uraffineret Rapadura rørsukker i stedet for brun farin. Det har en virkelig skøn dyb smag med en lille snert af lakrids, så lækkert. Kan købes i helsekostforretninger.

Jeg er nordjyde og i Nordjylland kommer man gerne FLØDESKUM på sin brunsviger, det er ultimativt LÆKKERT (hvis man er flødeskumsfan altså)

Min mor er Fynbo så har spist virkelig MEGET brunsviger hos min mormor og morfar som barn, og undrede mig altid over hvorfor remoncen var ekstra cremet og go på Fyn. Jeg fik tricket af vide af en bagerdatter som jeg spillede nonne sammen i “The Sound Of Music” på Nyborg Vold, “Der er et lag kagecreme under remoncen i en Fynsk Brunsviger” sagde hun!! Og jeg var LYKKELIG for tippet, endelig var den årelange gåde løst 🙂

Fynsk Brunsviger

til 1 lille bradepande brunsviger (eller 10 fødselsdagsboller, lav dobbeltportion hvis du både vil have til boller og brunsviger på én gang)

Dej:
40 gr. gær
25 gr. loppefrøskaller
2,5 dl. mælk (eller ris, mandel eller soyamælk)
150 gr. smeltet smør (evt. Laktosefri eller plantemargarine)
2 øko æg
2 spk. rørsukker
1 tsk. vanillesukker eller vanillepulver
1 tsk. stødt Kardemomme
1 tsk. salt
100 gr. majsstivelse
150 gr. rismel (plus ekstra rismel når dejen har hævet, har ikke mål på da det skifter lidt hvor meget der skal bruges, det blir på gefühl..)

Remonce:
150 gr. blødt smør (Evt. laktosefri eller plantemargarine)
150 gr. + 50 gr. brun farin, rapadura rørsukker eller muskvadosukker (de 50 gr. er til drys)
1 spsk rismel
1 spsk. ahornsirup (eller anden sirup)

Evt. Kagecreme:
2 øko æg
1 spsk. melis
1 tsk. Vanille
1 spsk. rørsukker
2,5 dl. mælk (komælk eller plantemælk)
(Der skal nok kun 1 dl. til brunsvigeren, så lav evt. halv portion)

– Smelt smørret og tilsæt mælken, blandingen skulle nu gerne være lun, rør gæren ud heri samt loppefrøskallerne. Tilsæt så æg samt resten af ingredienserne. Det hele røres godt og blandingen er lidt lind, men bliv ikke fristet til at tilsætte mere mel her. Stil til hævning et lunt sted en go times tid.

Kog kagecremen hvis det ønskes. Fyldet røres rigtig godt sammen og det er vigtigt at smørret er virkelig blødt.

Efter hævningen er dejen blevet mere fast og medgørlig, læg ud på et meldrysset bord og tilsæt her mere mel til dejen ikke klistrer for meget og kan håndteres. Tryk dejen ud i en bradepande og stryg evt. et tyndt lag kagecreme over. Bred sukkerfyldet ud over og tryk huller ned i dejen med fingrene. Drys de sidste 50 gr. sukker ud over dejen.

Bages ved 175* varmluft i ca. 25 minutter. Tages ud og køles af inden den skæres.

Varianter og tips:
– En tsk. kanel i remoncen er også lækkert.
– Dejen kan bruges til 10 lyse boller, de pensles med æg og bages ved 200 grader i ca. 30 min. Bollerne er også SKØNNE med rosiner i eller hakket mørk chokolade.

image image

image

image

Tags: , , , , ,

Offcanvas

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.